به گزارش سلامتنیوز به نقل از تسنیم،در روزهای اخیر، نامهای از سوی معاون بهداشت وزارت بهداشت خطاب به دانشگاههای علوم پزشکی منتشر شد که نسبت به افزایش موارد ابتلا به کووید-۱۹ در کشور هشدار داده و از بازگشت ویروسهای تنفسی به جریان اصلی اپیدمیولوژی کشور خبر داده است. این نامه اگرچه نگرانیهایی را در جامعه برانگیخته، اما مقامات بهداشتی تأکید دارند که سویه جدید و خطرناکی از کرونا در گردش نیست.
بر اساس آخرین دادههای نظام مراقبت بیماریهای تنفسی، سهم کووید-۱۹ از ابتلاها طی چند هفته گذشته از ۲ به ۴ درصد افزایش یافته است. به گفته سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، این افزایش از نظر شدت نگرانکننده نیست، اما نیازمند هوشیاری و رعایت اصول پیشگیرانه توسط مردم و سیستم بهداشتی کشور است.
افزایش گردش ویروسهای تنفسی در کشور
دکتر علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، با تأیید افزایش موارد بیماریهای تنفسی گفت: «فعالیت ویروسهایی مانند کرونا و آنفلوآنزا در حال افزایش است، حتی برخی از سویههای آنفلوآنزا خارج از فصل معمول خود ظاهر شدهاند. با این حال، هیچ جهش نگرانکنندهای در ویروس کرونا شناسایی نشده و سازمان جهانی بهداشت نیز اعلام کرده که کرونا از وضعیت اضطراری خارج شده است.»
وی با بیان اینکه سیستم مراقبت بهداشتی کشور همچنان مشغول رصد ویروسهاست، افزود: «با وجود کاهش تعداد تستهای تشخیصی، دادههای موجود نشاندهنده افزایش نسبی ابتلا هستند که نیاز به اقدام پیشگیرانه و مراقبت دارد.»
توصیهها برای پیشگیری
ناجی تأکید کرد که مردم نباید دچار ترس شوند، اما لازم است اصول بهداشتی مثل استفاده از ماسک در مترو، اتوبوس و مکانهای سربسته، شستن مرتب دستها و رعایت فاصله اجتماعی بهویژه برای سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینهای رعایت شود.
ضرورت بازنگری در سیاستهای واکسیناسیون
وی با انتقاد از کاهش استقبال مردم از واکسن آنفلوآنزا در سال گذشته، خواستار بازنگری در سیاستگذاریهای واکسن شد و گفت: «اعتمادسازی درباره واکسنهای داخلی باید جدی گرفته شود و سیاستهای حمایتی برای تأمین داروهایی مثل پکسلووید که میتواند از شدت بیماری کرونا بکاهد نیز باید در اولویت قرار گیرد.»
درباره سویههای فعلی کرونا
ناجی گفت: «در حال حاضر ویروس جدیدی در گردش نیست و همان سویههای اُمیکرون که از سال ۲۰۲۳ شناخته شدهاند در جهان فعال هستند. زیرسویههایی مانند JN.1 و LP.8.1 همچنان در حال چرخشاند و ویژگیهایی دارند که آنها را از سیستم ایمنی پنهان میکنند. اگرچه شدت بیماریزایی این گونهها کمتر است، اما سرعت انتشار بالاتری دارند.»
ویروس کرونا هرگز بهطور کامل از بین نخواهد رفت، اما با رعایت نکات ساده بهداشتی و آمادگی نظام سلامت، میتوان جلوی موجهای شدیدتر آن را گرفت. ماسک، فاصلهگذاری و واکسیناسیون همچنان سه اصل کلیدی مقابله با کووید و دیگر ویروسهای تنفسی هستند.
نظر شما